Praha 11. října 2023 – Při neočekáváné události spojené s majetkem se Češi budou nejčastěji spoléhat na pomoc pojišťovny. Obrátilo by se na ni 49 % respondentů aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven. Třetina nad takovou situací zatím nechce přemýšlet. V roce 2022 pojišťovny řešily přes 270 tisíc pojistných událostí na majetku.

Nemovitost má podle aktuálních dat pojištěnou 56 % Čechů, domácnost pak 62 %. V případě nenadálé události na majetku by se Češi spolehli právě na pojištění a pojišťovny oslovilo 49 % respondentů. „Důvěra v pomoc pojišťovny je nejsilnější ve věkové skupině do 50 let s vyšším vzděláním,“ vysvětluje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum realizovala.

Ve 30 % případů se nad takovou situací Češi ale chtějí zamýšlet až v okamžiku, kdy nastane. Týká se to především lidí nad 50 let s nižším vzděláním. „Přesto, že je majetkové pojištění podle našich pravidelných průzkumů mezi Čechy nejsilněji zastoupeným typem pojištění, je stále velmi podceňované. Nezajímáme se o aktuální hodnotu našich nemovitostí a pojištění neaktualizujeme. Zejména v době růstu trhu nemovitostí a stoupající inflace pak často dochází k tzv. podpojištění,“ doplňuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven. Podle průzkumu dokonce 5 % respondentů věří, že se jim nic nestane. Pojistná událost na majetku se přitom stane každé dvě minuty a za život jich v průměru zažijeme tři až čtyři.

Celá čtvrtina Čechů by se pak v případě škody obrátila o pomoc na rodinu či blízké, a to nejčastěji respondenti do 35 let. A 6 % by škodu zvládlo vyřešit samo.

To, zda svou nemovitost nemají podpojištěnou, si mohou klienti nyní snadno ověřit v tzv. Kalkulačce orientační pojistné hodnoty nemovitostí, kterou Česká asociace pojišťoven vyvinula ve spolupráci s Katedrou Ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze. Kalkulačka je součástí samoregulačního standardu, který upravuje nastavení pojistných hodnot nemovitého majetku napříč pojistným trhem.

 

Spolehání se na pojišťovny

-----------------

O průzkumu:

Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 17.–22. 3. 2023 a zúčastnilo se ho 1026 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.