Praha 16. května 2024 –⁠ V listopadu 2023 vydala Česká asociace pojišťoven samoregulační standard týkající se rovného přístupu k osobám, které prodělaly onkologické onemocnění. Pomocí unikátní studie mapující úspěšnost onkologické léčby v ČR budou pojišťovny moci přesněji hodnotit rizikovost pacientů a stanovit pro konkrétní diagnózy individuální termín „zapomnění“. Ke standardu se dobrovolně přihlásilo již 10 pojišťoven.

„Diskuse nám ukázala, že existovalo několik bariér, které bylo potřeba i pomocí standardu odbourat. Jednalo se o nedostatečnou informovanost o tom, jaké onkologické onemocnění pojišťovny pojišťují a jak a ke kterým vyléčeným chorobám přistupují. Svoji roli sehrával také strach z odmítnutí a v neposlední řadě i složitější proces přijetí do pojištění. V rámci nového standardu jsme si všichni prošli velmi užitečným procesem s úspěšným koncem. Dlouhodobým úkolem životních pojišťoven je krýt rizika a pojišťovat v co nejširší míře a plně proto věřím, že změny spojené se standardem již i přináší první konkrétní pozitivní výsledky,“ komentuje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

K dodržování standardu se dobrovolně připojily členské pojišťovny České asociace pojišťoven: Allianz pojišťovna, Generali Česká pojišťovna, BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Kooperativa, MAXIMA, KB pojišťovna, ČSOB pojišťovna, NN Životní pojišťovna, SV pojišťovna. Ty také zřídily kontaktní e-mailové adresy určené pro komunikaci s pacientskými organizacemi, kde jsou připraveny se problematice specializovaně věnovat. E-mailové adresy zřídily také pojišťovny Simplea, UNIQUA, YOUPLUS.

Celé znění samoregulačního standardu: https://www.cap.cz/media/attachments/2024/04/03/cap_samoregulacni-standard_pristup-k-onko-pacientum_schvaleno_20231102.pdf

Přehled diagnóz a lhůt: https://www.cap.cz/media/attachments/2024/04/09/rtbf_lhuty_pojistovny_diagnozy_20240409_a3.pdf