V Praze 6. června 2022 Ve čtvrtek 2. června 2022 v pražském Paláci Žofín se uskutečnil 12. ročník mezinárodní konference Insurance Europe. Poprvé v historii se tato akce konala v Praze a po covidové odmlce se do české metropole sjely nejen špičky pojistného trhu. Úvodní slova pronesli prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš, ministr financí Zbyněk Stanjura a prezident evropské asociace Andreas Brandstetter. Jedním z hostů byla také místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Konferenci uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš: „Evropa čelí bezprecedentní situaci vzhledem k dopadům pandemie COVID-19 a války na Ukrajině. Velkou výzvou je inflace, zejména pokud jde o to, jak udržet pojištění cenově dostupné.“ Podle Martina Diviše „pojišťovny a pojištění jsou tady právě pro zlé časy, když má celá společnost potíže. Pojišťovny musí více hrát stabilizující roli, která zmírní následky krizí právě pro ty, kteří jsou slabí a zranitelní.“

Jeho slova potvrdil i český ministr financí, který se ve svém proslovu zaměřil také na systém regulací: „Měli bychom se pečlivě zabývat revizí regulace. Domnívám se, že by bylo lepší zastavit jakoukoli novou regulační zátěž, a to do doby, než podniky dostanou příležitost řádně implementovat současný systém a následně vyhodnotit jeho dopad. To platí zejména pro finanční sektor, a to včetně pojišťovnictví.“ Jako třetí řečník dostal míst na pódiu Andreas Brandstetter, ředitel Insurance Europem, který se mimo jiné zaměřil na problematiku změny klimatu: „Musíme se nadále přizpůsobovat změně klimatu. To znamená učinit naše města odolnějšími, přizpůsobit mu zemědělství, přijmout lepší územní plánování a prosazovat odpovídající stavební předpisy.“

Jako samostatní řečníci, mimo panelové bloky, vystoupili se svými inspirativními prezentacemi třeba místopředsedkyně Evropské komise  a jedna z nejmocnějších žen Česka Věra Jourová nebo Ekhosuehi Iyahen, generální tajemnice Fóra pro rozvoj pojištění. Dopolední program se dále zaobíral tématy, proč lidé nekupují pojištění nebo kde jsou pro nás rizika. Mezi panelisty v dopolední části patřili Claudia Donzelmannová, globální ředitelka pro regulatorní a veřejné záležitosti z Allianz či Jérôme Jean Haegeli, hlavní ekonom skupiny Swiss Re Institute.

Odpolední část rozdělila řečníky do dvou oblastí, a to na životní a neživotní panel. Hosté si poslechli názory například ředitelky francouzské asociace Florence Lustman a tajemnice pro dohled nad pojišťovnami ve Slovinsku Mojca Rome.

„Jsem velmi rád, že si Insurance Europe pro pořádání své 12. konference zvolila právě Prahu. Ukazuje to význam České republiky nejen v rámci střední Evropy, ale i celé Evropské unie. Především s ohledem na blížící se předsednictví naší země v Radě EU to dává dobrý signál celému pojistnému trhu,“ uzavírá akci výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.