V Praze 5. října 2022 –⁠ Na 65 % Čechů má pojištěnou domácnost, 55 % chrání pojištěním svou nemovitost, vyplývá z průzkumu České asociace pojišťoven. Podle analýzy dat pojišťoven je ale jen třetina pojistných smluv nastavena na správnou výši pojistné částky, resp. limitu pojistného plnění – takovou, za kterou by bylo možné pořídit nové bydlení. Většina smluv je tak tzv. podpojištěna a 15 % smluv je uzavřeno dokonce na méně než poloviční pojistnou částku, resp. hodnotu, za kterou by bylo možné znovupořízení daného majetku. Až na třetím místě je životní pojištění, které má dlouhodobě sjednané asi polovina populace.

Každý Čech má sjednané alespoň jedno pojištění. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven. „Pojištění řešili již Egypťané, byť první řádné pojišťovny vznikly až mnohem později. Potřeba určité jistoty, že nám někdo pomůže v těžké době, je pro lidský rod přirozená, a díky pojištění ji mohou mít. Je to vlastně jediná jistota, kterou si lze koupit,“ uvádí Veronika Pilková, tisková mluvčí České asociace pojišťoven.

(Pod)pojištěné domovy

Nejčastěji přitom mají zajištěné bydlení – pojištění domácnosti má 65 % populace. „Zájem o pojištění domácnosti se těší stabilnímu zájmu. Ten navíc velmi výrazně stoupá s věkem a v kategorii nad 65 let dosahuje propojištěnost podle dat dokonce 73 %,“ upřesňuje Jana Hamanová, ředitelka agentury SC&C, která průzkum pro Českou asociaci pojišťoven provedla. Druhé nejčastější pojištění je to nemovitostní, které má 55 % respondentů. „Zajímavou odchylku oproti průměru činí Praha, kde má nemovitost pojištěnou jen 48 % respondentů. Je to patrně vlivem silnějšího zastoupení pronájmů, u kterých nájemci toto neřeší,“ doplňuje Jana Hamanová.

Domovy tak pojištěné máme, často ale ne dostatečně. Podle analýzy České asociace pojišťoven má totiž správnou výši pojistného plnění nastavena jen asi třetina smluv. „Z detailních dat našich členů vyplynulo, že nejčastější výše podpojištění činí mezi 20 % a 49 %. To je znepokojivé. A ještě znepokojivější je, že 15 % smluv dosahuje dokonce více než 50% podpojištění. Při takovém podpojištění dostanou klienti v případě pojistné události bohužel nanejvýš jen polovinu skutečně vzniklé škody,“ vysvětluje Petr Jedlička, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

Nepojištěné životy

Třetím nejčastěji sjednaným pojištěním je životní pojištění, které má podle průzkumu každý druhý Čech. Dalších 44 % se pak pojištěním finančně chrání pro případ úrazu. „Dlouhodobě platí, že Češi si raději pojistí majetek než život. A letošní data to opět potvrzují,“ upřesňuje Petr Jedlička. Přitom výpadek příjmu může pro domácnost znamenat nemalé problémy. „Zejména v dnešní době, kdy významně roste inflace, dochází ke zdražování energií i spotřebního zboží a ekonomové varují před pádem životní úrovně pro statisíce lidí, je důležité vědět, že bez ohledu na to, co budoucnost přinese, je po té finanční stránce zajištěná,“ uzavírá Veronika Pilková.

-----------

O průzkumu:

Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 28. 4. – 8. 5. 2022 a zúčastnilo se ho 1023 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.