Petr Jedlička (ČAP, ČKP): Přístup k povinnému ručení se mění. Není to pro motoristy nutné zlo, přináší stále více benefitů pro klienty

Objemy škod mimořádně narůstají a vzdalují se ceně pojištění

Vítejte u komorních rozhovorů moderátorky Michaly Hergetové se zajímavými osobnostmi pojišťovnictví a finančního trhu o jistotách a nejistotách, a o tom, jak to druhé co nejvíce minimalizovat.

Díl je k dispozici na všech podcastových platformách (Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify aj.)

RSS feed: https://anchor.fm/s/5c5db464/podcast/rss

Dále můžete sledovat video záznam rozhovoru na odkazu YouTube České asociace pojišťoven.

Povinné ručení přestává být chápáno jako nutné zlo, ale přináší benefity pro motoristy, především asistenční služby. Hlavní analytik a pojistný matematik ČAP a ČKP rozebírá aktuální situaci na trhu s povinným ručením. Nejen pandemie zasáhla do pojistného trhu s motorovým pojištěním, ale jsou to především rozevírající se nůžky mezi objemem škod a cenou povinného ručení. Každoročně pojišťovny vyplatí přibližně 15 miliard korun na škody z povinného ručení, tedy poškozeným z dopravních nehod. Změnila se situace nejvíce po tom, co vešel v platnost nový občanský zákoník nebo hraje roli vysoká cena oprav vozidel? Byl rok 2020 bezprecedentním vypočením z historické časové řady povinného ručení? Jak se trh bude vyvíjet dále? Analytik Petr Jedlička se v rozhovoru vrací i úplně na začátek do období demonopolizace a následného vývoje. Jak je možné, že cena povinného ručení v té době strmě rostla a pak se situace obrátila?

 IMG 5570

 

 

Michala Hergetová a Petr Jedlička při natáčení ČAP Insurance Talk, září 2021.