V Praze 22. června 2022 Je to rok, co na jižní Moravě udeřilo drtivé tornádo. Objem nahlášených škod ze samotného tornáda dosáhl po roce 3,33 mld. Kč, pojišťovny celkově zaznamenaly 9 716 nahlášených pojistných událostí. Pojišťovny však nejen v této souvislosti odhalily riziko podpojištěného majetku. Kvůli urychlující se inflací se navíc toto riziko ještě prohlubuje. Důsledkem je, že pojistné částky u neindexovaných smluv pojištění majetku občanů nemusí vždy plně stačit na kompenzaci vzniklé škody. Ty se navyšují v důsledku rostoucích cen stavebních materiálů, prací i cen nemovitostí obecně.

Analýza České asociace pojišťoven z dat členských pojišťoven působících v Česku problematiku podpojištění potvrzuje. „Z detailních výsledků členských pojišťoven působících v tomto segmentu vyplývá, že aktuálně se neočekává existence podpojištění pouze u 30 % pojistných smluv u nemovitostního pojištění občanů. U dalších cca 14 % pojistných smluv výše podpojištění (definovaná rozdílem mezi hodnotou pojištěné nemovitosti a aktuální pojistnou částkou vůči aktuální hodnotě pojištěné nemovitosti) vychází do 10 % a dále již významný rozsah podpojištění v úrovni od 20 % do 49 % nastává u 41 % pojištěného portfolia a u zbývajících 15 % smluv dokonce výše podpojištění přesahuje úroveň 50 %,“ upřesňuje Petr Jedlička, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

K podpojištění domu, bytu či chalupy dochází ve chvíli, kdy je objekt pojištěn na částku nižší, něž jaká je hodnota dané nemovitosti pro účely jejího znovupořízení či rekonstrukce. V případě, že je nemovitost podpojištěná, je pojišťovna oprávněna snížit pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty pojištěného majetku. „Podpojištění a s tím související krácení plnění pojišťovny samozřejmě nenastává vždy. Záleží na podmínkách dané pojistné smlouvy a konkrétním posouzení dané situace,“ vysvětluje Lucie Žulavská, odbornice na pojištění majetku České asociace pojišťoven.

Pojištění nemovitosti má v současné době přes 2,5 milionu Čechů a přibližně stejný počet osob má sjednané pojištěním domácnosti – to se však nevztahuje například na střechu, okna, fasádu apod. I nadále tak lze v České republice sledovat tento negativní trend, kdy velké procento občanů stále nemá svůj majetek nikterak, či pouze nedostatečně pojištěn na potencionálně hrozící rizika.