Praha 23. ledna 2024 –⁠ Preventivní protidrogová kampaň Zkratky, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven a Policie České republiky, se přesouvá do další fáze. V úterý 23. ledna uvede Česká televize na obrazovkách ČT2 svůj dokumentární cyklus Česko na drogách. V porovnání s hraným seriálem Adikts od Adama Sedláka se v něm režisér Ivo Bystřičan dívá na drogy jako na společenské téma, kterému je potřeba porozumět od základu.

Preventivní protidrogová kampaň Zkratky, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven a Policie České republiky, se přesouvá do další fáze. V úterý 23. ledna uvede Česká televize na obrazovkách ČT2 svůj dokumentární cyklus Česko na drogách. V porovnání s hraným seriálem Adikts od Adama Sedláka se v něm režisér Ivo Bystřičan dívá na drogy jako na společenské téma, kterému je potřeba porozumět od základu.

Česko na drogách bude ve svých šesti patnáctiminutových epizodách odkrývat realitu a pozadí drog a zkoumat procesy, které lidi vedou k závislostem jako takovým. Bude se proto věnovat mimo jiné mozku a lidským potřebám a problematiku závislostí vysvětlí z odborného pohledu. V tomto kontextu se bude mluvit jak o nelegálních, tak i legálních drogách, jako jsou cigarety, alkohol a léky na předpis.

„V případě Adikts jsme chtěli vzbudit zájem mladé generace a rozpoutat diskuzi, což se nám vzhledem k nejvyšší sledovanosti v historii premiér na iVysílání a zájmu základních a středních škol o zapojení do kampaně viditelně daří. V případě dokumentu Česko na drogách už předkládáme veřejnosti fakta, na jejichž základě se každý jednotlivec může rozhodnout, jakou cestou se v životě vydat,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, která je hlavním hybatelem kampaně Zkratky.

Na dokumentu opět spolupracovala také Policie ČR a mezi odborníky v něm vystoupí i ředitel Národní protidrogové centrály brig. gen. Jakub Frydrych.

„Adikts byl fantaskní svět, hyperbola. Česko na drogách bude naopak ukazovat komplikovanou realitu drog, a to ze všech úhlů odbornosti. Jeho preventivní přesah nespočívá v mentorování nebo odstrašování, ale v konstruktivní debatě založené na realitě a odborných poznatcích,“ komentuje Jakub Frydrych.

Dokument cílí na širokou veřejnost a vystoupí v něm přední čeští odborníci z řad adiktologů, psychoterapeutů, preventistů, toxikologů a dalších. S těmi také režisér Ivo Bystřičan od počátku obsah dokumentu konzultoval. Dle jeho vlastních slov je cílem přinést divákům poznání sebe sama a umožnit tak jednotlivcům samostatná informovaná rozhodnutí.

„Závislost je jen jedna, mechanismus je vždy stejný. Existuje zkrátka riziko, že droga a stav, který způsobuje, se nám zalíbí. Měli bychom ale pochopit, proč to tak je, co nám drogy způsobují v mozku a jaké jsou nejnovější poznatky v této oblasti. Málokdo ví, že například dopaminový efekt pervitinu je třináctinásobný oproti normální hladině. Proto já osobně třeba chápu, že má člověk problém se k tomu nevrátit,“ vysvětluje režisér Ivo Bystřičan a dodává: „V dokumentu ale analyzujeme i to, že závislost je až důsledkem. Všechno začíná u nás samých, souvisí s naším prožíváním, s naší výchovou. Proto jako důležitý element prevence vidím právě výchovu našich dětí. Měli bychom je respektovat, věnovat se jim a mluvit s nimi na rovinu.“

Česko na drogách bude v šesti epizodách s hercem Cyrilem Dobrým v roli průvodce vyprávět příběh vztahu lidské společnosti a drog, od historie návykových látek a mechanismů jejich fungování přes záhady fungování libosti v našich tělech a diktátu dopaminové odměny, vliv průmyslu na masový rozvoj závislostí, důvody a motivace k užívání drog a faktory přispívající k drogové závislosti až po způsoby, jak s drogami v budoucnosti nakládat a jak se k nim stavět.

„Drogy jsou staré jako lidstvo samo a nikdy z naší společnosti nezmizí. Někteří lidé svůj vztah k návykové látce neovládnou, což ale může být důsledkem nejen jejich psychického stavu, ale i rodinného a sociálního zázemí. Takhle je to vnímáno i v cyklu Česko na drogách, který podává komplexní zprávu o stavu naší společnosti,“ popisuje Jakub Mahler, kreativní producent České televize, stojící za vznikem pořadu.

Od 23. ledna bude Česká televize vysílat Česko na drogách každé úterý na ČT2 od 21:45 a od stejného data bude také možné zhlédnout první tři díly v iVysílání.