Praha 12. března 2024 –⁠ Loni životní pojišťovny jen za závažná onemocnění a hospitalizace vyplatily klientům bezmála 4 miliardy korun. Podle analýzy České asociace pojišťoven mohli Češi získat další 2,5 miliardy, pokud by měli pro tento případ sjednáno životní pojištění. 4 z 10 hospitalizací totiž pojištěné nejsou.

Co je pojištění/připojištění pro případ hospitalizace?

Při pojistné události, tedy hospitalizaci v nemocničním zařízení, pojišťovna pojištěnému vyplácí denní dávku.

Toto pojištění se může vztahovat na:

• hospitalizaci z důvodu úrazu,
  • hospitalizaci z důvodu nemoci,
  • doprovod zákonného zástupce u dítěte při hospitalizaci,
  • doprovod zákonného zástupce u dítěte při pobytu v rehabilitačním zařízení,
  • celé území EU.

Ročně stráví Češi ve věku 20–64 let v nemocnicích více než 4,7 milionu dnů. Na lůžkovém oddělení podle odhadů strávil alespoň jednu noc každý sedmý Čech v produktivním věku. O něco více dnů přitom připadalo na ženy. „Vyšší podíl žen zejména mezi 20. a 40. rokem života souvisí s pobyty v porodnici. Těsně po 50. roku se riziko hospitalizace u mužů a žen vyrovnává a poté u obou stoupá, přičemž u mužů je růst výrazně rychlejší,“ vysvětluje Petr Jedlička, analytik České asociace pojišťoven.

Riziko hospitalizace se ale nevyhýbá ani mladším ročníkům a u mladých mužů dosahuje okolo 10 %.

TZ riskmetr hospitalizace

4 z 10 hospitalizací nejsou pojištěné

Průměrná výplata ze životního pojištění pro případ hospitalizace a závažného onemocnění dlouhodobě roste. Od roku 2019 vzrostla průměrná částka, kterou pojišťovny klientům vyplatí za takovou pojistnou událost o 31 %. „Průměrné pojistné plnění skokově vzrostlo v roce 2020 vlivem pandemie, v roce 2023 se ale stabilizovalo a za pojistnou událost klienti dostali v průměru více než 14 tisíc korun,“ uvádí Petr Jedlička.

Za všechny hospitalizace v roce 2023 pojišťovny vyplatily téměř 4 miliardy korun. „Podle našich dat a výpočtů ale bylo v roce 2023 pojištěno jen 62 % hospitalizací a závažných nemocí. Namísto 6,4, miliardy korun, které mohly být Čechům ze životního pojištění vyplaceny, tak lidé získali o 2,5 miliardy nižší částku,“ uzavírá Petr Jedlička.

Plnění z pojištění hospitalizace a závažné nemoci

4,09 mld. Kč

3,69 mld. Kč

3,53 mld. Kč