Praha 21. října 2024 – Každý druhý řidič se na českých silnicích necítí bezpečně. Důvod? Chování ostatních. Podle pravidelného průzkumu České asociace pojišťoven ale ti samí Češi přiznávají, že nedodržují pravidla a páchají přestupky. A to i ty, které považují za velmi nebezpečné. Nejčastěji překračují povolenou rychlost.

51 % – tolik českých řidičů se podle aktuálních výsledků pravidelného průzkumu České asociace pojišťoven necítí na silnicích bezpečně. Viní z toho ostatní účastníky dopravy, kteří jsou podle nich agresivní, bezohlední a porušují pravidla. „Češi se setkávají s nejrůznějšími projevy agresivity, od vybržďování přes gestikulaci nebo pokřikování a nadávky. Je to dlouhodobý problém,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Nebezpečnost přestupku od páchání neodrazuje

Za nepřípustné považují Češi především řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, a to v 96 %. Vadí jim ale také předjíždění v nebezpečném nebo nepřehledném úseku (97 %) či jízda na červenou (96 %). Své vlastní chování ale považují za bezproblémové a 12 % řidičů by dokonce u sebe nemělo podle vlastních slov co změnit.

Při přímé konfrontaci však čeští řidiči připouštějí, že pravidla silničního provozu nedodržují. „Češi velmi dobře vědí, co je nebezpečné chování na silnici a u ostatních řidičů ho kritizují. Pro to samé chování ale u sebe vždy najdou omluvu,“ doplňuje Jan Matoušek. Překročení nařízené rychlosti nebo její nepřizpůsobení všem aktuálním okolnostem bylo od roku 2020 příčinou více než 60 tisíc dopravních nehod.

Překročení povolené rychlosti v obci i mimo ni je přitom nejčastěji přiznávaným přestupkem. Češi se ale dopouští i těch nejzávažnějších přestupků jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. K tomu se přiznalo 6 % řídících respondentů. „Největší rozpor se ukázal u nedodržování bezpečné vzdálenosti, které Češi považují za velmi nebezpečné, zároveň se ho ale polovina dotazovaných řidičů dopouští,“ upřesňuje Kateřina Rábová z výzkumné agentury Ipsos, která průzkum realizovala.

 

Přestupek

Vnímáno jako nebezpečné

Páchání

Řízení pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek

96 %

6 %

Předjíždění v nebezpečném/nepřehledném úseku

97 %

9 %

Jízda na červenou

96 %

9 %

Nedodržování bezpečné vzdálenosti

93 %

48 %

Překročení rychlosti o 40 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec

92 %

17 %

Používání telefonu za jízdy

92 %

34 %

Překročení rychlosti o 20 km/h v obci nebo o 30 km/h mimo obec

84 %

34 %

Překročení rychlosti o více než 5 km/h v obci nebo o méně než 30 km/h mimo obec

52 %

72 %

 

Nebezpečnost jednotlivých přestupků ukazují statistiky příčin nehod z posledních let. „Ze zmíněných statistik vyplývá jako nejrizikovější příčina dopravních nehod nepřiměřená rychlost, kde od roku 2020 policie evidovala přes 60 tisíc případů s podílem přítomnosti alkoholu u 11 těchto nehod, přičemž na všech nehodách se alkohol podílí asi v 5 %,“ uvádí Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

 

Vybrané příčiny dopravní nehody

Počet nehod od roku 2020

Všechny druhy nepřiměřené rychlosti a jejího nepřizpůsobení okolnostem provozu

60 056

Předjíždění

6 148

Jízda na červenou

1 889

Nedodržování bezpečné vzdálenosti

23 051

 

-----------------------

O průzkumu:

Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání dopravní bezpečnosti realizuje nezávislá výzkumná agentura Ipsos. V roce 2022 proběhl sběr dat v září, a to jako on-line dotazníkové šetření na 1000 respondentech (z toho 790 řidičích) ve věku 18–79 let v kvótním výběru podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště a skupinové diskuse. Druhá vlna průzkumu proběhla v listopadu 2023 a účastnilo se ho 1023 respondentů (z toho 819 řidičů).