V Praze 28. června 2022 Češi nepředpokládají, že by je během zahraniční dovolené postihla zdravotní indispozice, přesto se na ni pojišťují. Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven si cestovní pojištění nejčastěji sjednávají u cestovní kanceláře, čtvrtina ho má k platební kartě.

Blíží se prázdniny a po covidových letech si Češi chtějí užít dovolenou. Podle aktuálního průzkum České asociace pojišťoven se před zahraniční cestou pojišťují. „Na dovolenou do zahraničí jezdí 82 % Čechů, a to hlavně ti mladší. A cestovní pojištění řeší všichni, přesto, že v seznamu rizik, která by nás mohla v životě potkat, se zdravotní indispozice během zahraniční dovolené umisťuje až na posledním, 13. místě,“ upřesňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum realizovala. „Pojištění je jediná jistota, kterou si můžeme koupit a na dovolené zkrátka nechceme řešit nepříjemnosti,“ dodává Veronika Pavlisová, tisková mluvčí České asociace pojišťoven.

Pojištění rovnou se zájezdem

Nejčastěji, ve 38 %, si přitom pojištění sjednávají rovnou u cestovních kanceláří, nejvíce toto řešení láká ženy. „Pro klienty je samozřejmě výhodné, časově a organizačně, pokud si cestovní pojištění pořídí rovnou se zájezdem. A nestane se jim, že na něj zapomenou,“ uvádí Petr Koblížek, odborník na oblast cestovního pojištění České asociace pojištění. Druhou nejčastější variantou cestovního pojištění je to, které nám nabízí banka. Jako součást služeb navázaných na bankovní účet či platební kartu ho má 28 % respondentů. Tento způsob pojištění do zahraničí je přitom doménou spíše mužů. „Často mají klienti touto formou sjednáno celoroční cestovní pojištění, které je platné po celý rok. To je samozřejmě velmi pohodlné, ale doporučujeme se před samotnou cestou přesvědčit, zda je platné i pro cílovou destinaci a je sjednáno v dostatečném rozsahu co se týče krytí pojistných rizik a limitů pojistného plnění pro jednotlivá rizika. Mělo by se vztahovat zejména na krytí léčebných výloh v zahraničí včetně repatriace, ale mělo by obsahovat i pojištění odpovědnosti, úrazu, pojištění zavazadel nebo storno zájezdu. V pojistných podmínkách bychom měli překontrolovat, zda se pojištění vztahuje i na krytí zdravotních rizik specifických pro danou cílovou destinaci“ upozorňuje Petr Koblížek. Nabídku své pojišťovny pak využívá 9 %, zdravotní pojišťovnu 5 % a až těsně před cestou si pojištění zajišťuje nejméně respondentů, a to 4 %.

Snímek obrazovky 2022 06 28 092737

Z připojištění vede odpovědnost

Při soukromých cestách do zahraničí u pojištění nejčastěji řešíme odpovědnost, a to v 93 %. Pro 81 % dotázaných je důležité i pojištění zavazadel. „Vzhledem k době sběru dat, kdy již končila protiepidemická opatření, respondenti nedávali přílišnou váhu riziku onemocnění covid-19 a pojištění proti němu deklarovali jen v polovině případů,“ upřesňuje Jana Hamanová. Přesto, že pandemie již Čechy tolik nepálí, storno zájezdu je stále v kurzu pro 48 % z nich. „Pojišťovny dnes nezřídka nabízejí kompletní balíčky pojištění, jejichž součástí jsou i žádaná pojištění. Celý trh se stále více přibližuje potřebám klientů, je tak přirozené a očekávatelné, že do budoucna se bude tato nabídka ještě rozšiřovat,“ uzavírá Veronika Pavlisová.

-----------

O průzkumu:

Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 28. 4. – 8. 5. 2022 a zúčastnilo se ho 1023 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.