Emotivním zpracováním upozorňuje na důležitost životního pojištění

Praha, 20. října 2021 Česká asociace pojišťoven (ČAP) spolu s McCann Prague představují další netradiční formu komunikace. A dokazují, že spolupráce s úspěšnými filmaři se vyplácí. S aktuálním tématem – životním pojištěním sáhla asociace do vod alternativních režisérů a dala tak vzniknout krátkému filmu „Počítej se mnou“, jenž režíroval českému filmovému publiku již dobře známý Olmo Omerzu.

Proč zrovna životní pojištění?

V České republice je dlouhodobý trend zajistit si spíše svůj majetek než život, úraz nebo dlouhodobou neschopnost či smrt a následné zajištění rodiny. Ze statistik České asociace pojišťoven vyplývá, že pouze 47 % lidí má sjednané životní pojištění s tímto krytím. V naší populaci je běžné, že mladí lidé kolem 20–25 let, kdy je založení životní pojistky navíc nejvýhodnější, o tomto kroku vůbec nepřemýšlejí. Proto se asociace rozhodla přijít s kampaní, která by zvýšila povědomí o životním pojištění a jeho velké důležitosti především pro mladé rodiny s malými dětmi.

Krátký film, dlouhá reklama

Rozhodli jsme se opět vsadit na netradiční formát reklamní kampaně, a to nejen vzhledem k zacílení na mladé rodiny. Naše sdělení totiž nemá být čistě reklamní, a proto jsme hledali formát, který zvýší povědomí o zásadní roli životního pojištění v našich životech a zprostředkuje divákům emoce velmi zblízka, přesně tak, jak se to daří skrze filmové formáty. Abychom se opravdu vyhnuli čistě reklamnímu sdělení, oslovili jsme ke spolupráci alternativní české režiséry, kteří mají zkušenost s krátkými filmy. Nejvíce nás pro spolupráci zaujal mladý český režisér slovinského původu Olmo Omerzu, držitel Českého lva za nejlepší režii, který je zároveň svými filmy známý i na poli mezinárodních filmových festivalů,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

„Olmo dokázal příběh posunout z režisérského hlediska a přidat tak hodnotu jak vizuální, tak dramaturgickou. Provedl celý realizační tým netradičním castingem, který probíhal formou čtení textů. Ukázal, jak funguje první čtení scriptu, který se na místě lehce přizpůsobil hercům tak, jako by ho řekli v reálném životě svým partnerům. Díky delšímu formátu se podařilo sdělit příběh, který jde opravdu do hloubky,“ dodává Nina Urminská, textařka kampaně z agentury McCann Prague.

Samotná zápletka krátkého filmu „Počítej se mnou“ je emotivní zaznamenání cesty, kterou si prochází člověk, když ztratí nejbližší osobu. Skrze vzpomínky divák nasedá na emoční kolotoč, začínající u vtipů, které střídá starý kostlivec ve skříni. Skrze hněv se pak dostaneme až k bezmoci a smutku, kdy zjišťujeme, že se celý příběh odehrává pouze ve vzpomínkách a hlavní aktérka je po celý čas příběhu sama.

Excel jako vizuál

Kromě netradičního pojetí spotu šli tvůrci i netradiční cestou vizuálů, které kampaň provázejí. Vzhledem k tématu kampaně zvolili skutečnost, které se týká nejvíce, a to rodinný rozpočet. Použili layout excelové tabulky, ve které jsou lidé zvyklí podobné věci, jako jsou výdaje, zpracovávat. Tento výrazný vizuální styl ladí k tématu a je na první pohled rozpoznatelný
a zapamatovatelný.

Jako asociace dlouhodobě vybočujeme z klasické korporátní marketingové komunikace, která je zaměřená čistě na pozitivním sdělení a musí se jí držet většina firem. My si můžeme dovolit udělat, jak my říkáme, „studii smutku“, kdy chceme pravdivě ukázat, jakým sociálním a emočním důsledkům se musí rodina postavit při ztrátě člena rodiny, tedy ukazujeme nejen silnou citovou ztrátu, ale ve skutečnosti i ztrátu zásadní finanční opory. Ta je bohužel důsledkem nedostatečného finančního zajištění,“ uzavírá Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven

Kampaň odstartovala 11. 10. a bude trvat téměř dva měsíce. Objeví se na sociálních sítích, YouTube, v kinech, v tisku a onlinu a v neposlední řadě na klasických i digitálních CLV nosičích v metru, centrech měst či obchodních centrech.

 

Odkaz na film: https://youtu.be/_bT2d74RnII

 

CREDITS:

Klient: Česká asociace pojišťoven (ČAP)

Agency: McCANN Prague

Chief Creative Officer: Leonard Savage

Copywriter: Nina Urminská

Art Director: Vítězslav Štrobl, Zuzana Hrachovinová

Account Director: Jan Antonů

Agency Producer: Jitka Baldwin

Production: Stink films

Director: Olmo Omerzu

DOP: Lukáš Milota