Praha 5. dubna 2023 – Dnes probíhá Národní den bez spěchu. Připojili se k němu například Česká televize, FAČR, semifinalisté fotbalového poháru nebo Cirk La Putyka. Iniciativa s cílem upozornit na nebezpečí zbytečného spěchu za volantem a nepřiměřené rychlosti navazuje na úspěšný projekt 13 MINUT, který vytvořila České asociace pojišťoven a Besip ve spolupráci s Policií ČR.

V průzkumu, který jsme realizovali před startem kampaně, téměř polovina respondentů přiznala, že důvodem, proč překračují povolenou rychlost, je spěch. V dnešní hektické době jsme nastaveni tak, že musíme všechno stihnout  a všude musíme být včas, ať se děje, co se děje.   

Jak odhaluje manifesto, myšlenka nové iniciativy nemá za cíl obhajovat nedochvilnost. „Národní den bez spěchu je osvětová iniciativa, kterou chceme upozornit na zbytečný spěch, kterého se běžně dopouštíme na tom nejhorším místě, za volantem. Chceme, aby si lidé uvědomili, že ne všechno je naléhavá situace, kvůli které má smysl riskovat zdraví nebo životy nás i ostatních nepřiměřenou rychlostí. Někdy je skutečně lepší být někde o pár minut později než tam nedojet vůbec,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Být v presu jsme se naučili vnímat jako normální stav. Mažeme hranice mezi tím, co je opravdu vážná situace, a nedochází nám, že zmeškat třeba 13 minut fotbalu není otázka života a smrti. Symbolickým zpožděním kulturních, sportovních nebo vzdělávacích událostí získají lidé v tento konkrétní den trochu více času, aby je nejen stihli, ale aby si uvědomili, že těch pár minut, které se snaží dohnat za volantem, za ten risk nestojí.

K pilotnímu ročníku Národního dne bez spěchu se připojily například i Fotbalová asociace ČR a se svojí národní pohárovou soutěží MOL Cup, v jehož rámci se dnes symbolicky o několik minut odloží výkop semifinálových utkání. Předseda FAČR Petr Fousek iniciativu vítá: „Spěch nejen za volantem je skutečně všudypřítomným průvodním jevem našeho současného života. Protože ve fotbale vždy začínáme hrát přesně na čas, je lepší vyrazit dříve a bez spěchu dojet včas a bez rizika. Rádi jsme proto podpořili tuto kampaň a mimořádně umožnili symbolické opoždění výkopů o několik minut.“  

Fotbalové kluby Sparty, Slavie, Bohemians a Českých Budějovic se přidaly vytvořením společného videa, které má myšlenku zpomalení podpořit.

Podporu jí vyjádřila také Česká televize, která odložené přenosy vysílá, nebo Vysoká škola kreativní komunikace, která ve středu o 13 minut odloží výuku. Z kulturní sféry se přidalo také divadlo Jatka78 a soubor Cirk La Putyka, jež posune o 13 minut začátek představení „Runners“, které se zabývá podobnou tematikou. „Představení Runners je o uspěchané době, o tom, že se snažíme vše stihnout, aniž bychom se zamysleli nad tím, proč a za čím se vlastně ženeme. Stejně jako 13 minut motivuje k pozastavení se nad časem, který máme k dispozici. Proto nám připojení k této akci dává velký smysl,“ vidí synergii poselství principál Cirku La Putyka Rostislav Novák ml.

Národní den bez spěchu probíhá 5. dubna po celý den. Je otevřený pro všechny a připojit se k němu dá sdílením manifesta umístěného na webu 13minut.cz nebo sdílením vlastní aktivity na sociálních sítích pod hashtagem #13minutzpozdeni.